IZVJEŠĆE  SELEKTORA  ZA ENGLESKE PASMINE  PASA PTIČARA

SA KUPA MEDITERANAI SVIJETSKOG PRVENSTVA PASA PTIČARA

DANSKA, 18.-24.10.2016.

Napisao: Dragan Žuža

 

Ekipu reprezentacije Hrvatske na Kupu Mediterana kao i na Svjetskom Prvenstvu pasa ptičara činili su takmičari :

 -Joško Zekanović  sa psima ES : Pirlo od Gastona , Pique od Gastona i Rajna od Gastona (rezerva)

- Livio Pastorčić  sa psima ES  : Atom adel Sasovivo i Amor od Pastorčića

- Elvis Gospić sa psima ES : Mur od Ravnih kotara i Lopez Gradinska (rezerva)

 

 KUP MEDITERANA

Za Hrvatsku nastupaju : Joško Zekanović sa psima ES Pirlo od Gastona i Pique od Gastona  , Livio Pastorčić sa ES Atom del Sasovivo i Elvis Gospić sa ES Mur od Ravnih Kotara.

Prvi dan takmičenja na Kupu Mediterana 18.10. od Hrvatskih takmičara plasiran je Livio Pastorčić sa psom Atom del Sasovivo sa visokom ocjenom drugi odličan R CAC u bateriji A što je u konačnici dana potvrđeno sa R CACIT jer u drugoj bateriji nije bilo plasiranih sa kandidaturom.

Drugi dan takmičenja 19.10. Livio Pastorčić opet ima plasman sa psom Atom del Sasovivo sa ocjenom drugi vrlo dobar te je sa tim rezultatom zauzeo visoko mjesto u konačnom poretku VICE ŠAMPION MEDITERANA ZA 2016.

Zahvaljujući plasmanu Livia sa Atomom , Hrvatska je skupila broj bodova za treće mjesto u ekipnom poretku , ali je po pravilniku FIDASC-a koji je glavni pokrovitelj ove prestižne FCI kinološke manifestacije , to nije priznato jer je za to bilo potrebno barem dva različita psa u plasmanu.

Svakako velike čestitke vodiču i vlasniku Liviu Pastorčiću na vrhunskoj izvedbi i ostvarenom rezultatu za Hrvatsku kinologiju.

 

SVJETSKO PRVENSTVO PASA PTIČARA

ZA Hrvatsku nastupaju : Joško Zekanović sa psima ES Pique od Gastona i Rajna od Gastona , Livio Pastorčić sa psima ES Atom del Sasovivo i Amor od Pastorčića te Elvis Gospić sa psom ES Mur od Ravnih kotara.

U dva dana takmičenja imamo jednog plasiranog psa Pique od Gstona sa ocjenom odličan 4.

U pojedinačnom kao i u ekipnom poretku nismo bili u konkurenciji za odličja.

Čestitke svoj trojici na uloženom trudu što su se odvažili na ovo prestižno natjecanje na sasvim drugim klimatskim uvjetima u dalekoj Danskoj.

 

 

SVJETSKO PRVENSTVO U RADU PASA PTIČARA

I KUP SVETI HUBERT
 

Napisala: Nikolina Koščević

Svijetsko prvenstvo u radu pasa ptičara i Kup Sv .Huberta ove godine se održavalo u Danskoj, grad Dronninglund, 1800 kilometara udaljen od Zagreba. Predstavnici  Hrvatske u Sv. Hubertu  Elvis Gospić sa svojim engleskim seterom Vudom od Ravnih Kotara, Zoran Postić sa njemačkim ptičarom oštre dlake, Arisom, i ja u ženskoj konkurenciji sa njemačkim ptičarom oštre dlake Ringom od Postića. Po pribavljanju potrebne dokumentacije Zoran i ja smo krenuli put Danske. Obzirom da su Elvis, Joško Zekanović i Livio Pastorčić  sa svojim engleskim seterima nastupali na kupu Mediterana, koji se isto tako održavao u Danskoj, već su se bili smjestili  u Dronninglundu gdje počinje 38.  Svijetsko prvenstvo u radu pasa pticara i Kup Sv .Huberta.  Nakon 22 sata vožnje sa malim pauzama, Zoran i ja smo stigli na odredište, te se smjestili  u naše  privremeno mjesto stanovanja kamp Asaa, koji nam je rezervirao naš Hrvatski kinološki savez.  Smještaj u kampu koji je u potpunosti zadovoljavao potrebe nas i naših ljubimaca,  je  bilo mjesto gdje su se svi predstavnici  na prvenstvu družili  kroz 4 dana boravka. 

Nakon otvorenja  i predstavljanja natjecatelja u petak 21.10., u subotu se održavao 1.dan  prvenstva u radu pasa ptičara, gdje smo se Zoran i ja odlučili pratiti bateriju kontinentala.  Samo natjecanje održavalo se na otvorenim terenima  žita, trave, repice koja je  omeđena živicom, dok nam vrijeme nije bilo naklonjeno, vjetar i  kiša koja  je padala od otvorenja do zatvorenja natjecanja.  U nedjelju 23.10. održavao se Kup Sv. Huberta gdje je u muškoj konkurenciji nastupalo 28 natjecatelja, a u ženskoj  19 natjecateljica. Organizator je na  oglasnoj ploči internetu objavio raspored i  redoslijed  natjecanja u baterijama  tako da nije bilo nejasnoća.  U mojoj bateriji je nastupalo 10 natjecateljica sa svojim pomagačima od epanjel bretona, engleskih, irskih i gordon setera, njemačkim kratkodlakim i oštrodlakim ptičarima i poenterima   koji  su me se dojmili  obzirom da je većina pasa bila  na zavidnoj razini  po načinu i i volji pretraživanja, korektnosti na polet i pucanj, dakle općenito su ostavili dobar dojam.   Sa svojim Ringom nastupala sam  sedma u bateriji, te nisam uspjela ostvariti značajan rezultat, obzirom da divljač koju je pronašao i markirao nije mogla poletjeti. Nakon  odrađenog zadnjeg turnusa u mojoj bateriji, suci su obznanili rezultate te doznajem da u baraž ide predstavnica  Švedske sa svojim njemačkim ptičarom oštre dlake.

Na putu za mjesto gdje se održavao baraž doznajem  da naši predstavnici Elvis i Zoran isto idu u baraž, kao prvoplasirani u svojim baterijama, što me je naravno iznimno razveselilo, jer i sama znam koliko je truda i odricanja uloženo da bi se takav rezultat mogao ostvariti.  U  baražu prednost nastupanja imale su žene, prva je nastupala predstavnica Švedske kojoj je pas markirao jarebicu koja nije mogla poletjeti te je njen nastup tu i završio. Pobjednica druge baterije je bila predstavnica Švicarske, inače prošlogodišnja pobjednica Sv. Huberta, u baražu je odradila odlično gdje joj je pas markirao fazana, kojeg ona odstreljuje jednim hicem, uz korektnost psa na polet i hitac, te naravno završava sa aportom divljači  i ukupnom pobjedom.  Kreće baraž za muške natjecatelje, prvo je nastupao Zoran sa Arisom, potom predstavnik San Marina sa epanjel bretonom i na kraju Elvis sa Vudom. Zoran i Aris  odradili su odlično  te su korektno završili turnus sa dvije divljači. Potom nastupa  predstavnik San Marina, napetost u publici raste, dvije marke i dva odstrijela. Posljednji nastupa Elvis sa Vudom, dva markiranja psa, jedan odstrel, sreća nije bila naklonjena Elvisu jer se druga divljač podigla prema sucima. 

Suci priopćavaju rezultate, prvoplasirani predstavnik San Marina , drugoplasirani Zoran i Aris te trećeplasirani Elvis i Vud.  Odličan rad  naših predstavnika rezultirao je ekipnim prvim mjestom za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu Sv. Huberta, te su Zoran i Aris postali viceprvaci svijeta u Kupu Sv Hubert. Obzirom na rezultate  imali smo se čemu veseliti na zatvorenju ove manifestacije najvišeg ranga.  Još jednom čestitam našim predstavnicima na postignutim rezultatima,  zahvaljujem Hrvatskom kinološkom savezu, te našem renomiranom natjecatelju i sucu Hari Heraku na pruženoj  pomoći i potpori u Danskoj.