Skip to main content

Kan Trace Very Cheeky Chic – “Orca”
pobijedila na najstarijoj i najvećoj izložbi pasa na svijetu!

napisao: Alen Galović, 24sata


U 150-godišnjoj povijesti ove izložbe na prste jedne ruke mogu se nabrojati pobjednici Cruftsa kojima vlasnici nisu bili državljani Ujedinjenog Kraljevstva

Na najvećoj, najstarijoj i najprestižnijoj izložbi pasa na svijetu, engleskom Cruftsu, u konkurenciji od 20.000 pasa pobijedio je pas iz Hrvatske!

Orca, ženka talijanske pasmine lagotto romagnolo, znane u svijetu lovaca na tartufe, uzgojena je u Rijeci, a vlasništvo njene uzgajivačice Sabine Zdunić Šinković i handlera, promotora te organizatora čuvenih splitskih izložbi pasa Ante Lučina. Orca je već prije ovog senzacionalnog uspjeha bila najslavniji i najuspješniji izložbeni pas uzgojen u Hrvatskoj.

Proteklih godina ona je bila i drugi najuspješniji pas na izložbama u SAD-u, a na Cruftsu se penjala na postolja 2020. godine, kada je bila druga u grupi lovačkih pasa (Gundogs grupa, tu Englezi klasificiraju gotovo sve lovačke pse osim goniča).

Sada je Orca, nakon što je bila najljepša od svih lagota na izložbi, osvojila tu grupu a onda briljirala i u spektakularnom finalu koje je uživo prenosio britanski Channel 4.
Vijest o njezinoj prvoj pobjedi u četvrtak prenijeli su svi vodeći britanski mediji, ali silno je bilo čuđenje engleskih novinara kad su shvatili da je i dan poslije na Cruftsu, u konkurenciji svih terijera, pobijedio hendler iz Hrvatske sa psom uzgojenim u Njemačkoj! Blancu, ženku oštrodlakog foksterijera, na Cruftsu je vodio Juraj Sokolić, također iz Rijeke! Hrvatska je tako u nedjeljnom finalu imala dva predstavnika, što je posve nevjerojatan uspjeh za našu kinologiju.

Da nam je ekonomija uspješna poput kinologije, bili bismo najbogatija zemlja na svijetu, komentirali su oni koji znaju što znači ovaj uspjeh. Crufts je godinama održavan pod patronatom pokojne kraljice Elizabete, ona je i sama znala posjećivati izložbu, a Englezima je odlazak na tu priredbu prava svečanost.

U 150-godišnjoj povijesti ove izložbe na prste jedne ruke mogu se nabrojati pobjednici Cruftsa kojima vlasnici nisu bili državljani Ujedinjenog Kralevstva. Kad su Biancina hendlera Jurja Sokolića engleski novinari upitali kako on objašnjava tu nevjerojatnu činjenicu da mala zemlja poput Hrvatske ima dva predstavnika u finalu, jednog hendlera i jednog psa koji je i uzgojen Hrvatskoj, odgovorio im je:
– Ne samo da smo Orca i ja i iz iste zemlje, čak smo iz istoga grada, Rijeke! Mislim da mi u Hrvatskoj imamo dobro oko za lijepe pse…
Orcu je do trijumfa hendlao Španjolac Javier Javier Gonzalez Mendikote, nedvojbeno jedan od najboljih vodiča izložbenih pasa na svijetu, koji je nakon proglašenja rekao da mu je ta pobjeda ostvarenje njegova dječačkog sna.