Skip to main content

Ufff kakvi mjeseci iza nas! Ovo je baš bilo kinološki nakrcano proljeće prepuno manifestacija iz svih grana kinologije.Otvorili smo međunarodnu izložbenu kinologiju u Zadru na četiri CACIBa, odmah nakon toga krenuli smo put Dubrovnika, pa uz malu pauzu na sjever Hrvatske, u Varaždin i zaokružili smo priču u osunačanom morskom Umagu. Ovih deset međunarodnih izložbi pasa bile su u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza i Kinoloških društava domaćina na čijim terenima su se održale izložbe.

Paralelno s nama Kinološka društva koja su aplicirala za nacionalne izložbe pasa u proljetnom terminu 2022., izbacivali su jedan za drugim vrlo šarmantne, profesionalno odrađene izložbe. Bilo je tu i specijalnih izložbi, nekih u sklopu CAC izložbi, a neke velike koje su se održale zasebno, poput rotvalera i njemačkih ovčara. Izložbenjaci i svi oni koji uživaju u ovaj vrsti kinološkog sporta konačno su došli na svoje!

No nismo samo birali najljepše u ljepoti. Održavali su se razni ispiti iz love kinologije, sportska radna je radila punom parom, a naši predstavnici otišli su na FMBB. Lajavci agilitaši jedva su dočekali svoja natjecanja. Dodjeljena je i nagrada za životno djelo u uzgoju, gospodinu Rokiću. Uglavnom bilo je ovo vrlo kvalitetno ispunjeno kinološko proljeće u Hrvatskoj. To nam je trebalo nakon svega, onaj osjećaj “normale”, pa makar prividne.

Pred nama je vrijeme godišnjih odmora. Neću vam pisati da pazite na svoje životinje i budete odgovorni vlasnik, nego ću vas zamoliti da se osvrnete oko sebe i ako nekom živom biću treba pomoć, zastanite, odvojite vrijeme i napravite sve što možete da napravite jedno dobro djelo svaki dan.

Očekuje nas 15. Jubilarne 4 noćne izložbe pasa u Splitu, pa sa zvonama u školskim klupama jesensku sezonu izložbi otvoriti će dvije nacionalne izložbe u Samoboru I Velikoj Gorici, potom dvije međunarodne u Karlovcu, nakon toga selimo u zlatnu Slavoniju put Vukovara I Osijeka, održat ćemo I Glavnu uzgojnu izložbu hrvatskih autohtonih pashmina pasa u Karlovcu. No veliko otvaranje ipak je rezervirano za dobermane, naime u Velikoj Gorici početkom rujna održat će se Svjetska izložba dobermana. Zamislite 500, a vjerojatno i puno više ovih močnih ljepotana na jednom mjestu.

Čeka nas jako puno posla, a o svemu ovom moći ćete pročitati u idućim brojevima časopisa Moj Pas. Vedć u idućem broju donosimo par zanimljivih intervjua, ponešto korisnih savjeta, a na jedan poseban način ćemo vam prezentirati Europsku I Svjetsku izložbu pasa koje su se održale 2022. U ovom broju je stvarno gužva sa bezbroj održanih manifestacija, pa ćemo u idućem broju vlasnicima svakog europskog I svjetskog prvaku dati priliku da kratko predstavi svog psa. Nikako nemojte propustiti idući broj I uživajte u ovome ispred vas!